top of page

Χαρισματικό παιδί ή παιδί που αντιμετωπίζει κάποια ψυχολογική διαταραχή;


της Σοφίας Χαλκίδου



Η συμπεριφορά των χαρισματικών παιδιών θυμίζει συχνά τη συμπεριφορά των παιδιών που έχουν ψυχολογικές διαταραχές. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη συμπεριφορά που πηγάζει από τα ίδια τους τα χαρίσματα: ασύγχρονη ανάπτυξη, εμμονική ενασχόληση με κάτι που τους τραβάει το ενδιαφέρον, υπερ-ανάλυση, τελειομανία, κοινωνική αδεξιότητα, συναισθηματική ένταση, παροξυσμό, κα.

Ο κίνδυνος μιας λανθασμένης διάγνωσης


Όταν ένα χαρισματικό παιδί φτάσει στην πόρτα του ψυχολόγου, είναι πολύ πιθανό, ο/η ψυχολόγος να κάνει λάθος εκτίμηση και να θεωρήσει ότι το παιδί πάσχει από σύνδρομο Υπερκινητικότητας, Άσπεργκερ, κατάθλιψη, OCD, ή ότι είναι «στο φάσμα» του αυτισμού.

Γιατί μπορεί να γίνει λάθος διάγνωση;

α) γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των ψυχολόγων δε γνωρίζει τα χαρακτηριστικά των χαρισματικών παιδιών, β) γιατί οι γονείς δεν έχουν καν υποψιαστεί ότι το παιδί τους μπορεί να είναι χαρισματικό και γ) γιατί οι δάσκαλοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία δε γνωρίζουν ότι συμπεριφορές των μαθητών όπως: κλόουν της τάξης, άτακτος, επαναστάτης, ενοχλητικός, σιωπηλός κλπ, δεν είναι απαραίτητα παραβατικές συμπεριφορές, αλλά πολύ συχνά συμπεριφορές ευφυών και ταλαντούχων παιδιών.

Η μεγάλη αγωνία όλων εμάς που αγωνιζόμαστε για να βοηθήσουμε τα χαρισματικά παιδιά, είναι να μη γίνει λάθος διάγνωση.

Γιατί μια λάθος διάγνωση μπορεί να κοστίσει τη ζωή ενός παιδιού. Έχουμε δει ψυχολόγους που είναι δογματικά αντίθετοι στο θέμα των χαρισματικών παιδιών γιατί το θεωρούν απλά μια προσπάθεια των γονιών να βάλουν ελιτίστικη ταμπέλα στο παιδί τους. Δεν είναι έτσι. Η χαρισματικότητα είναι μια ιδιαίτερη ανάγκη που απλά πρέπει να καλυφθεί. Μια ανάγκη που θα πρέπει να την καλύψουν οι γονείς, οι ψυχολόγοι, οι δάσκαλοι, το κράτος.


Ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί. Γιατί κακά τα ψέματα, ένα χαρισματικό παιδί που δεν καλύπτονται οι ανάγκες του θα καταλήξει ένας δυστυχισμένος ενήλικας, ένας αποτυχημένος γονιός, επαγελματίας, σύντροφος. Η κοινωνία μας θα είναι πάντοτε φτωχότερη όσο δεν ασχολούμαστε με το θέμα των χαρισματικών παιδιών υποεπιδόσεων.




 

Για τη Σοφία Χαλκίδου

Επικοινωνιολόγος από το 1991 σε θέματα εταιρικής επικοινωνίας και σχέσεων. Founder της εταιρίας wellenwide, corporate affairs and PR και μέντορας κοινωνικών επιχειρηματιών.


Το 1999 έως το 2001, διατελεί Επικεφαλής Επικοινωνιολόγος του προγράμματος TACIS της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, με στόχο τη βελτίωση και την υποστήριξη της ενημέρωσης του κοινού στις περιοχές που επλήγησαν από το ατύχημα του Τσερνομπίλ.


Το 2006, η Σοφία βάζει τα θεμέλια του AristaGifted, της πρωτοβουλίας ευαισθητοποίησης του ελληνικού κοινού για το θέμα των Gifted Underachievers, των χαρισματικών παιδιών χαμηλών επιδόσεων στην Ελλάδα, και το 2008 συγκροτεί το Έβδομο, μια θεατρική ομάδα για μη προνομιούχα παιδιά και εφήβους, όπου διδάσκει pro bono θέατρο, επικοινωνία, και λογοτεχνία.


Γεφυρώνοντας την εμπειρία στο επιχειρείν με τις σπουδές της στους τομείς του θεάτρου και του γαλλικού πολιτισμού & τέχνης, το 2013 δημιουργεί το πρόγραμμα Artwaykening Employees™, μια νέα μεθοδολογία εκπαίδευσης στελεχών και εργαζομένων που δανείζεται τεχνικές της τέχνης και του business για να ενισχύει την εταιρική δημιουργικότητα και εμπλουτίζει τα soft skills των στελεχών.


Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο Linkedin, το FB ή στο προσωπικό της email: halkidou@otenet.gr


Χαρισματικά Παιδιά Χαμηλών Επιδόσεων

 

Παιδιά μοναχικά, αυταρχικά, άτακτα, επιθετικά, με χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν τα Χαρισματικά Παιδιά Χαμηλών Επιδόσεων (Gifted Underachievers). Πολύ συχνά η ζωή τους είναι ένα μαρτύριο. Το ίδιο και η ζωή των γονιών και δασκάλων τους.

 

Αν θέλετε να τα βοηθήσετε, ενημερωθείτε. Γιατί μπορεί να είναι τα δικά σας παιδιά, τα ανήψια σας, τα παιδιά της διπλανής πόρτας. Μη σας αποπαίρνει ο όρος Χαρισματικά.

 

Διαβάστε γιατί.

bottom of page